Halıdan Oje Lekesi Nasıl Çıkar?
Ağda Lekesi Nasıl Çıkar?
Çay Lekesi Nasıl Çıkar?
Kahve Lekesi Nasıl Çıkar?
Yemek Lekesi Nasıl Çıkar?
Japon Yapıştırıcısı Nasıl Çıkar?
Salça Lekesi Nasıl Çıkar?
Mürekkep Lekesi Nasıl Çıkar?
Kalem Lekesi Nasıl Çıkar?
Mum Lekesi Nasıl Çıkar?
SORU: Halıdan Oje Lekesi Nasıl Çıkar?
CEVAP: Halıya oje döktüyseniz ve hemen fark ettiyseniz üzerine aseton dökün ve bir dakika kadar beklettikten sonra kağıt havluyla ovarak lekeyi çıkarın.
Ardından plastik bir silgi ile lekenin olduğu yeri silin.
Peki ya oje lekesi kuruduysa…
Halıdaki kurumuş oje lekesini çıkarmak için halıdaki lekeye bir miktar saç spreyi sıkın ve ardından sabunlu ılık su ile silerek Çıkarmayı deneyin.
Oje lekesini çıkarmada ana hammadde, doğal olarak yine bayanların kullandığı oje çıkarıcılar ve asetondur.
Oje lekesi çıkarma işlemine başlamadan önce halının renk atmazlık niteliğini anlamak için oje çıkarıcısını; halının köşesi gibi görünmeyecek bir yerde mutlaka denemeniz gerekir.
Özellikle koyu renkli halılarınızı dikkatlice test etmeniz, halı elyafına zarar gelmemesi veya halı renginin açılmaması için son derece önemlidir.
Halının altına ve üstüne yapılan tamponla bir kaç tekrardan sonra sonuca ulaşılır. En son olarak halıyı temiz su ile silip kurulayınız.
Not: Oje kadıların estetik görünüm araçlarındandır.Ama evde oje uygulamalarından olşan bir sürü problemlerle karşılaşıyoruz. Oje banyoda yapılması gereken bir işlemdir. Oje yapmak için banyo tercih edilmelidir.
SORU: Ağda Lekesi Nasıl Çıkar?
CEVAP: Halıdan ağda lekesi çıkarmak için ihtiyacınız olan şey sentetik tiner. Kötü koksa da sentetik tiner ile halıdan ağda lekesini kolayca çıkarabilirsiniz.
Sir ağda lekesine karşı da pek çok lekede olduğu gibi 1 numaralı yardımcınız olan sentetik tineri mutlaka evinizin bir köşesinde bulundurmalısınız.
Halıdaki ağda lekesine yeteri miktarda tiner dökün ve ince bir saç tarağı ile ağdayı halıdan çıkarmak için yavaşça tarayın.
Tarayarak ağdayı aldıktan sonra beyaz temiz bir bez ile kalan lekeyi de hafifçe ovarak silin.
Tiner ile halıdan ağda lekesini çıkardıktan sonra sabunlu bir bez ile lekeli bölgeyi silin. Tiner kokusu bir süre halıda kalacaktır.
Sentetik tineri makine halılarında kullanabilirsiniz. Eğer halınız yün halıysa görünmeyen bir köşesinde deneyin ve öyle uygulayın.
SORU: Çay Lekesi Nasıl Çıkar?
CEVAP: Çay lekesi en zor çıkan lekelerdendir. Zira çayın içinde bulunan nikotin maddesi halının ipliklerinin içine nüfuz ederek temizlenmesini zorlaştırır.
Çay halıya temas eder etmez ıslak vakum özelliği olan halı yıkama makineniz varsa temiz su vererek defaten bol su ile vakumlayınız.
Halınızı kesinlikle çamaşır suyu ve benzeri ağartıcı kimyasallarla silmeyiniz aksi takdirde halınızın renginin solmasına yün halıların ipliklerinin yanmasına neden olur.
Size tavsiyemiz halınızı deforme etmeden ve çay lekesini halıya sabitlemeden halınızı profesyonel bir halı yıkama firmasına temizlemeye vermenizdir.
Firmamız profesyonel leke çıkarıcılar ile halı üzerindeki çay lekelerini profesyonelce Müdahale Edilmektedir.
SORU: Kahve Lekesi Nasıl Çıkar?
CEVAP: Kahve de çay lekesi gibi zor çıkmaktadır. Özellikle leke halıya bulaşma anından itibaren belirli bir zaman geçti ise kahvenin içindeki yapışkan maddeler halı havlarının içine sinmiştir.
Temizlemek çok zorlaşır, Kahve lekesini çok fazla silmeniz lekeyi halının içine iyice yapıştıracaktır, bu nedenle çok aşırı silmeniz halınızı deforme etmenize neden olabilir.
Bu aşamada tecrübeli bir firmadan destek almalısınız. Profesyonel halı yıkama firmaları özel kimyasallar kullanarak kahfe lekesini büyük oranda çıkarmaktadır.
Halınıza kahve döküldüğü anda evinizde ıslak vakum özelliği olan makineniniz varsa ıslak vakumla vakumlayarak halının içinden kahfeyi büyük oranda temizleyebilirsiniz.
Daha sonrasında leke çıkmazsa halınızı profesyonel bir halı yıkama firmasına temizlemeye verdiğinizde kahve lekesi çıkacaktır.
SORU: Yemek Lekesi Nasıl Çıkar?
CEVAP: Yemek lekeleri de halıdan zor çıkmaktadır. Çünkü yemek içindeki yağ ve yiyecekler karışarak halıda çok zor bir leke oluşturmaktadır.
Bu lekeler için yine hızlı davranmak büyük önem arzeder. Yemek bulaşan halının bölgesi elektrikli süpürge ile çekilerek bir kısmı lekenin çıkarılır.
Bulaşık deterjanı ile köpüklü bir şekilde lekeli kısım silinmelidir. Silinen kısım temizlendikten sonra kurumaya bırakılır. Lekenin % 95 oranında çıktığını göreceksiniz.
SORU: Japon Yapıştırıcısı Nasıl Çıkar ?
CEVAP: Halıya japon yapıştırıcı döküldü ise ve leke taze ise kabasını hemen aldırın. Eğer leke kurumuşsa sert ve küt ağızlı bir materyalle yapıştırıcıyı kazımaya çalışın.
Akabinde oje çıkartıcı ile yapıştırıcıyı iyice yumuşatın ve havlu kağıdı benzeri malzeme ile yapıştırıcıyı emdirin.
Bu işlemi bir kaç kez deneyin daha sonra o bölgeyi durulayın.
Not: Aseton türevi malzemelerin aşırı kullanımı ipliği yakarak çürütebilir.
Japon Yapıştırıcı Nedir? Siyanoakrilat veya Türkçedeki yaygın adıyla Japon yapıştırıcı; tek bileşenli, çözücü (solvent) içermeyen, çabuk kuruyan (2-50 saniye), ısı direnci yüksek olan, az bir miktarla yapışma sağlayan, çok küçük boşluklara bile nüfuz eden bir yapıştırıcı.
Siyanoakrilat, endüstriyel kullanımda genellikle CA olarak kısaltılır.
Kullanım yerleri farklılık gösterir. Gözenekli ve gözenekli olmayan yüzeylerin yapıştırılmasında, plastik (PVC, ABS, polistren, polistrol) , ahşap, metal, çini, porselen, seramik, deri, kauçuk, mantar, mukavva vs. malzemelerin yapıştırılmasında kullanılabilir.
SORU: Salça Lekesi Nasıl Çıkar?
CEVAP: Evimizde ki en çok lekeye maruz kalan halılar Salçalardan da nasiplerini alırlar. Günümüz yeme alışkanlığı olan aperatifler genelde Salçala tatlandırılırlar ve doğal olarak da ketçabın bir kısmını halıaya ayırmak gelenek olmuştur.
Halınıza Salça döküldüyse, lekeyi çabucak çıkarmalısınız! Yoksa, halı lifleri lekeyi emer ve çıkarma işlemi zorlaşır. Hatta, uzun süre beklemiş olan kurumuş Salça lekelerini çıkarırken halı zarar bile görebilir.
Halıdan Salça Lekesi Nasıl Çıkar?
Halıya dökülen ketçabın kabası alınır. Bunun için ıslak kuru bir süpürge kullanın.
Daha sonra nemli bir bezi kompres yaparak kalan fazlalıklar beze emdirilir.
Akabinde ılık deterjanlı su hazırlanıp bez ıslatılarak saat yönünde veya tam tersi yönde dairesel hareketlerle leke silinir.
Silimin ardından havlu kağıtla halıdaki nem emdirilerek alınır.
Kimyasal Leke Çıkarma Yöntemi:
Önce % 10 oranında amonyak ilave edilmiş su, sonra perkloretilen ile siliniz. Gerekirse şampuanlayınız.
SORU: Mürekkep Lekesi Nasıl Çıkar ?
CEVAP: Leke çıkarmada genel mantık lekenin olan bölgeden uzaklaştırılmasıdır. Leke hangi tür yüzeyde olursa olsun birinci hedef leke yapan maddenin yoğunluğunun uzaklaştırılması, emdirilmesi, vakum yapılması v.s. Akabinde lekeyi oluşturan maddenin seyreltilmesi ve akabinde lekenin çıkarılma aşamasıdır.
Lekenin çıkarılma aşaması oluştuğu yüzeyin çeşidine göre değişmektedir. Yani fayans bir yüzeydeki çay lekesi ile pamuk bir kumaş üzerindeki çay lekesinin çıkarma şekli farklı olacaktır.
Fakat genel kural ve mantık lekenin kabasının alınması, seyreltilmesi ve çözülmesi aşamaları hepsinde geçerlidir. Bu açıdan bakınca lekenin çıkarılması yöntemleri denince en son maddedeki lekeyi çözme ile ilgili yöntemlerden bahsedilmektedir.
Lekeyi oluşturan maddeye , lekenin olduğu yüzeye, lekenin yoğunluğuna, lekenin ne kadar zaman önce oluştuğuna, ve lekenin meydana geldiği bölgedeki kimyasal tepkimesinin yüzeyin temel kimyasını bozup bozmadığına göre tabii ki farklı farklı yöntemler uygulanabilmektedir.
Bizim burada önerdiğimiz yöntemler evde leke olan yüzeye zarar vermeden amatör olarak yapılabilecek basit uygulamalardır.
Tecrübeniz olmayan kimyasallarla işlem yapmamanızı tavsiye ederiz. İleri aşamalarda profesyonel yardım almanız hem sağlığınız hemde ürününüzün deforme olmaması açısından daha sağlıklı bir karar olacaktır.
Halıdaki Mürekkep Lekesi Zeminde olan halılar mürekkep lekelerinede maruz kalmaktadır. En zor lekelerdendir çünkü çok kolay yayılabilen bir maddedir.
Mürekkebin çıkarılmasında mürekkep lekesinin ıslak olup olmaması sonuçta etkendir.
Halıdaki Mürekkep Lekesi Nasıl Çıkar ?
Mürekkep ıslakken olabildiğince havlu kağıda emdirilerek yayılması önlenir. Tamamen kurudu diyene havlu kağıda mürekkep sadece iz bırakacak kadar kalana dek tamponlanır.
Daha sonra deterjanlı su hazırlayıp bir bezi bu su ile nemlendirerek mürekkebi yine dıştan içe doğru daire şeklinde siliniz. En son olarak o bölgeyi sade su ile durulayınız.
SORU: Kalem Lekesi Nasıl Çıkar?
CEVAP: Kalemler çeşit çeşit olmakla beraber özellikleri konusunda sınıflandırma yapmaya kalktığımızda kelemleri bir kaç gurpta toplayabiliriz.
Kurşun Kalemler
Mürekkepli Kalemler
İspirtolu Kalemler
Kurşun Kalemlerde silgi kullanımı sizlere yardımcı olacaktır. Akabinde deterjanlı suyla silim yaparak, akabinde yıkama yaparak lekeden kurtulabilirsiniz.
Diğerlerinde genel mantık lekenin olan bölgeden uzaklaştırılmasıdır. Leke hangi tür yüzeyde olursa olsun birinci hedef leke yapan maddenin yoğunluğunun uzaklaştırılması, emdirilmesi, vakum yapılması v.s.
Akabinde lekeyi oluşturan maddenin seyreltilmesi ve akabinde lekenin çıkarılma aşamasıdır.
Mürekkepli kalemlerde, mürekkep lekesi nasıl çıkar konusundan yardım alabilirsiniz.
İspirtolu kalem lekesinde ise emdirme yöntemi ile tampon yapılarak lekeden kurtulabilirsiniz. Çözücü olarak beyaz ispirto kullanabilirsiniz.
Halıdaki Kalem lekesi nasıl çıkar?
Halı ve koltukta lekeler yukarıda bahsedildiği gibi seyreltme aşamalarında vakomat veya mutlaka emici havlu kağıt kullanılmalıdır.
SORU: Mum Lekesi Nasıl Çıkar?
CEVAP: Doğum günlerimizde, farklı eğlencelerde, bazı din törenlerinde ve aroma terapide de kullanılan mumlar; dekoratif nesneler, vurgulayıcı hususlar ve ilginç sohbet konusu biçiminde varlık gösterirler.
Çiçek kokulu mumlar koku duygumuzu şenlendirmelerine karşın, malesef hiç hoş görüntü vermeyen mum damlaları görüntüye girerek bizi tekrar Dünya’nın bir temizlik işleri yeri olduğu gerçeğine döndürmektedir.
Halıdaki Mum Lekesi Nasıl Çıkar?
İlk olarak dikkat edilmesi gereken durum eğer mum yeni döküldü ise mumun kurumasını beklemelisiniz. Mum kuruduktan sonra sert bir malzeme ile halıdan fazlalıklar kazılır.
Bu kazıma işlemi az miktar kalana kadar deforme etmeden tekrarlanır. Daha sonra yağlı kağıt mum üzerine konularak üzerinde çok sıcak olmamak kaydı ile ütü gezdirilir.
Buradaki amaç mumun eriyerek yağlı kağıda geçmesidir. Daha sonra durulama yapılır.
UYARI: Burada verilen leke çıkarma yöntemleri bilgi amaçlıdır.
Bu işlemleri uygularken ürünlerinizin yıkama ve temizleme talimatlarını mutlaka inceleyiniz.
Oluşabilecek olumsuzluklardan AYTEMİZ HALI YIKAMA FABRİKASI sorumlu tutulamaz.
Değerlendirmeye Katıkdıgınız İçin Teşekkür Ederiz.Bilgileri Faydalı Buldunuzmu?